Khamis, 24 Disember 2009

PTPTN?? JPA?? MARA?? ANGKASA?? tolong....dalam dilema!

seperti yang saya tulis di dalam entri dibawah, yang saya sedang mencari pinjaman selain dari PTPTN..

setelah berjam-jam search pinjaman2 untuk pelajaran, akhirnya saya jumpa:
1.PTPTN
2. JPA
3. MARA
4. ANGKASA
5. BANK

1. saya sebenarnya tak berminat untuk ambik PTPTN..mungkin sbb pinjamannya tak boleh ubah.. T_T tapi sekarang saya macam tak ada pilihan...tolonglah! T_T


2. JPA, tak dapat nak apply sekarang..perlu tunggu tawaran keluar bulan Julai nanti. bila bulan Julai nanti, masa tu saya dah ada dalam semester ke empat (saya terus naik ke semester 3 thn dpn).. bila dah naik semester empat, maknanya saya cuma ada setahun lagi untuk tamatkan pelajaran...dan, kalau saya baru apply pada bulan 7, tahun 2011 baru saya dapat pinjamannya atau biasiswanya (ITUPUN KALAU PERMOHONAN DILULUSKAN)


3. MARA, rasa mcm nak nangis bila call kat MARA.. T_T cuba pelajar yang merupakan anak pekerja MARA, penerima pinjaman atau biasiswa MARA semasa diploma dan pelajar2 IPTS..bila dgr org MARA cakap mcm tu, rasa mcm harapan ni terus pecah! T_T


4. ANGKASA, pinjaman ni pinjaman boleh ubah. kalau dapat result elok, tukar jadi biasiswa. setahun maksimum rm6500..tapi, yang ANGKASA ni saya tak cukup maklumat..memang borangnya ada di laman web, tapi boleh guna ke? T_T


5. BANK. yang ni saya tak berapa berani nak apply. sbb saya tak tau apa2..kot2 interestnya tinggi ke, apa2 ke..bank yg menawarkan pinjaman, bank islam, bank rakyat dan lain2..tapi rasanya tarikh permohonan pun dalam bulan Julai nanti.


macam mana sekarang ni? apa yang perlu saya buat? saya perlukan pandangan seseorang!! tolong! T_T nak bincang dgn abah pun tak sempat..abah terlampau sibuk sekarang.. T_T

saya tak nak ambik PTPTN, tp macam mana yang perlu saya buat? apply ANGKASA kemudian semester depan apply JPA?? tp mcm mana kalau ANGKASA tak dapat?? T_T

kalau saya apply PTPTN, dan kemudian semester depan saya apply JPA, saya risau perlu terus bayar...PTPTN kalau kita tolak, borang bayaran terus sampai kan?? lagi-lagi PTPTN bukan pinjaman boleh ubah..peningg! betul2 dalam dilema!

•.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.•


terima kasih kerana membaca entri di INI CERITA ATIQAH
jangan lupa untuk sertai contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL
=)

19 ulasan:

M O N I C A berkata...

just pray..dan dapatkan petunjuk yang terbaik bagi diri anda..:)

Atiqah berkata...

pendapat sy kn, apply je semua..dpt x dpt belakang cite..x yah png2 kepala..soal skrg ni sama ada dpt atau x..awk kena apply dlu, bkn nye confirm2 awk leh dpt semua pinjaman tu..dlu sy apply je semua..
JPA x dpt, tp bnda lain dpt..kalo nk jgk JPA tu, apply la lg skli..

kalo x nk PTPTN, x yah la apply..tp dorg akn hntr jgk duit pndhuluan...
x yah la terima duit tu kalo x nk...

so nasihat..apply semua..isi semua borang yg de...dpt atau x, belakang cite..kita yg nk mintak, so mintak kat semua..x tentu lg semua leh dpt..

kalo awk mntk 1, tbe2 nye x dpt..x ke meraung nnt???

dh apply...doa..itu je yg tggl.

Ms.osha berkata...

tqah..just mohon ptptn..
pe2 hal nnt leh cover awk..
pe2 pon mohon je dlu ptptn k..;)

mr.panda berkata...

heh. try jah smuo. tapi angkasa tu lamo dah tu. try update n angkasa bila permohonan lain. try gok la ambik yayasan kelate untuk satu sem jah. pah tu tiqah lagi exelent n educate wajib doh bleh jpa. =D

mara payoh, baru nie try tanyo pasal tajaan mara ke oversea. dok maroh hisyam. oleh itu have to forget to oversea ;(

ptptn tu wak back up jah kalu leh wak lain2 baru kansel ptptn. n lastly wak pinjaman n abah tqah. hehe.

imHepPie berkata...

masuk maktab je jadi chekgu..dpt elaun xyah pikir nk byr blk haha

WiraTLC berkata...

dah semakin cantik blog ni ye.. hebat... pandai awk pilih templet ye..

noor afzan berkata...

pinjama je ke?
biasiswa x leh apply ke?

bank rakyat ada je tawarkan biasiswa..
cer check

Cieut Nizar berkata...

better apply dulu ptptn then nnt apply jpa scholarship..

she_mah berkata...

tqah..kan ke skrg ptptn akan tukar ke biasiswa kalau dapat first class degree..kenape xnak?

apply je semua yg ada tqah. mcm kwn cmah, dia apply sume yg ade. last2 dpt jpa.tu pun ms diploma dia guna ptptn.

-atiQah- berkata...

monica,
terima kasih.. :-) sekarang dah dapat petunjuk...

-atiQah- berkata...

atiqah,
terima kasih byk2....
sekarang keputusan saya, sama mcm atiqah cakap..hehe..
apply dulu semuanya..dapat tak dapat lain kira..

kalau satu saya apply, pastu tak dapat, memang akan meraung saya dibuatnya..hehe.. :-)

PTPTN pun saya nak apply..

-atiQah- berkata...

osha,
ya..saya dah pohon..
terima kasih byk2 atas nasihat..
barulah saya ubah fikiran utk apply ptptn.. :-)

-atiQah- berkata...

hisyam,
hehe..terima kasih.. :-)
oghe xtau plop angkasa tu tok update..

tulah..mcm pelik plop sistem MARA tuh...hisyam nok g oversea?? hehe..trylah apply hok lain.. :-)

oghe apply jgk ptptn..nanti bln 5-7 thn dpn baru nok apply hok lain..

-atiQah- berkata...

mimie,
hehe..bestnya kalau mmg dpt cikgu awal2 lagi.. :-D
tp ni cuma 2thn je lagi.. :-D

-atiQah- berkata...

wiraTLC,
terima kasih.. :-) hehe..sebenarnya lagi berminat dgn templete yg awal2 dulu, tp saje nak tukar angin..

-atiQah- berkata...

noor afzan,
selalunya biasiswa keluar bulan mei, julai nanti.. :-)
masa tu saya akan apply..

dah tgk bank rakyat, tapi dah tutup tarikh.. :-(

-atiQah- berkata...

Cieut Nizar,
terima kasih atas cadangan...saya akan buat mcm tu.. :-)

-atiQah- berkata...

cmah,
ooooo...sekarang mcm tu eh?? xtau..hehe.. :-)
sekarang tqah dah apply ptptn..hehe.. :-D

DRosmieyatie berkata...

tindakan betul : apply sumer.
maaf la ari tu tak perasan dengan jejak atiqah..ehehe...
no need to worry sangat, nanti masuk dah skor leklok sem 1 sbb nanti sure akan ad banyak biasiswa...mcm kwn miss D dpt maybank & JPA start sem 2...diorg terus cover PTPTN..sng hidup dh takyah fikir pasal nk byr loan...hehe...

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat