Jumaat, 17 Januari 2014

sekejap ada, sekejap takde

dah 17 hari berlalu pada tahun 2014, tapi masih belum ada satu entri pun. T_______T

azam kepada diri sendiri, nak update blog selalu. tapi ada perkara yang menghalang.

1. Internet yang saya gunakan ialah P1 Wimax. kuota cumalah 5GB. bila masuk 14hb setiap bulan, kuota akan renew kepada 0gb balik. awal Januari hari tu, kuota cuma tinggal dalam 5%. jadi simpan kot2 ada perkara yang lagi penting.

2. Bila dah masuk 14 Januari, semangat ni nak menulis. tapi kebetulan sibuk pada hari tersebut. tapi internet terbuka je. malamnya, saya tergerak hati nak check kuota yang digunakan. WHATTTTT? TINGGAL 50% je? padahal baru je sehari.

3. Hari tu, 1st month tinggal di Kuantan, pun pernah terjadi macam ni. baru 1 minggu dah habis kuota 5GB. sakitnyaa hati Tuhan saja yang tahu. rasa nak marah je tapi nak marahkan sape?

4. Asssumption saya, bukan nak menuduh..jiran sebelah saya ni, disewa pelajar-pelajar kolej lelaki. masa 1st month, diorang ada kat sini. masa 2nd dan 3rd month, diorang cuti semester. time tu aman saja saya dan suami gunakan internet ni. cukup2 5GB kuota untuk sebulan. bulan keempat ni, diorang dah balik ke sini. dalam masa sehari je quota dah hilang 50%. suratan atau kebetulan?

5. Tapi mungkin juga masalah di terjadi sebab salah P1 Wimax. kan ada trending sebelum ni cakap P1 ni menipu. cuma hati saya tetap kata ada org curi line sebab 2 bulan kami gunakan ok aje.

6. sekarang ni, nak gunakan internet pun saya buka sekejap-sekejap je. risau. kuota pun dah tak banyak. tiba-tiba rasa kesian kat diri sendiri. sekarang kan dah jadi surirumah sepenuh masa, tinggal pulak berdua je. kadang2 time mr husband g kerja, saya sorang2 di rumah, bila semua kerja rumah dah siap, saya akan melayari internet baca berita, chat dengan kawan dan cari resepi. sekarang ni dah tak boleh nak guna sesuka hati. kesian jugak kat mr husband yang bayar bil tiap-tiap bulan, tapi kemudahan tak dapat guna sepenuhnya. kalau kami menggunakan servis internet yang tanpa had, kami tak kisah.


sekian, dari saya yang mengadu. bye!


Selasa, 31 Disember 2013

Hi Hi 2014, Bye Bye 2013

Pejam celik pejam celik sekejap je dah habis setahun
Pejam celik pejam celik umur semakin bertambah
Pejam celik pejam celik semakin hampir kita akan mengadap Ilahi


sekejap je masa berlalu kan. kita tak boleh nak pusing balik masa. cuma yg kita boleh buat, teruskan buat kebaikan sepanjang masa. selalu muhasabah diri. selalu jaga hati org sekeliling. semoga bila tiba masa kita dijemputNya, kita tak mnyesal. InsyaAllah. :')


esok, 1.1.2014 blog ni dah cukup 5 tahun. hehe. dilahirkan 1.1.2009. dah banyak suka duka dikongsikan dalam ni. 


nak throwback sedikit sebanyak perkara yang berlaku sepanjang tahun 2013

Januari, masih di negara orang. dapat rasa salji di negara orang. entah bila dapat merasa lagi. =)



Februari - Jun : takde buat benda lain. cuma tumpu kepada bisnes. bangun pagi masuk office, keluar office malam hari, tidur. hehe. hujung minggu selalu ke kelas memantapkan skill dan menambah ilmu baru. Alhamdulillah target utk kawen berjaya dikumpul. =)

mari-mari adik kakok. untuk warga Kelantan sahaja. jom ke Facebook Atiqah Homemade Dessert atau blog www.homemadechoc.com


Julai - bulan puasa, berehat dari meniaga. fokus kepada persiapan perkahwinan. time ni la siapkan hantaran, pos kad kawen kpd kawan-kawan, terima tempahan dari vendors dan lain-lain. 


Ogos - saya kawen! hehe. nanti akan sambung cerita pada entri-entri seterusnya. Majlis kawen pada musim raya. jalan-jalan pertama kali lepas kawen. kami ke Port Dickson. habis cuti, mr Alien balik ke Kuantan, saya sambung meniaga kembali.

gambar di pantai teluk kemang, Port dickson


September - dapat tawaran untuk kursus 'baking' selama 3 bulan secara percuma anjuran JPW Kelantan. end up, akan dapat sijil kemahiran malaysia tahap 2 dan 3. Alhamdulillah. yang ni pun saya nak ceritakan dalam entri baru. kenangan yang tak akan dilupakan seumur hidup. =)

hari kelas kek marble singapore. :) bersama group members. 15 orang yang terpilih semuanya.


Oktober - sibuk dengan kelas, dan yang paling seronok. saya dapat turunkan berat badan sebanyak 7kg berbanding masa kawen! hehe. satu pencapaian hidup. tp walaupun weight loss, inchloss sangatlah sikit sebab kurang bersenam. diet makan je. lepas kawen baru rasa semangat nak kuruskan badan untuk suami. hehe. 


November - dapat tahu berita baik. saya disahkan mengandung. :') semoga kandungan ini sihat dan sempurna sehingga dilahirkan. Amin. kemudian, sy masih sibuk dengan kelas. tapi dah nak sampai penghujungnya. kenangan paling berharga, pada malam penutup di Hotel Renaissance, cikgu kami buat pertandingan sesama sendiri. ini hasilnya:

hasil tangan kami. sebenarnya kami sendiri macam tak percaya boleh hasilkan kek2 sebegini. hehe. cerita pasal ni pun saya akan tulis dalam entri seterusnya. Insyaallah.


Disember - penutup untuk kursus. dapat banyakkk sijil! haha! Alhamdulillah. memang sangat happy sebab satu sijil dlm bidang ni memang amat bermakna bagi saya. walaupun dah ada diploma dan degree, tp bidang ni bidang lain. jadi saya perlu mula dari bawah. :) kemudian, lepas selesai kursus saya ada trip kedua dengan Mr Alien dan keluarga. pertamanya untuk pertunangan abang kedua. kedua, untuk majlis aqiqah baby Zara, anak saudara kedua. nanti yang ni pun saya akan buat entri baru. Insyaallah. 

baby Zara. anak saudara kedua. :')


esok dah masuk tahun baru. rasa macam banyaknya cerita yang saya nak buat entri. sebelum ni, tak sempat nak menulis sebab sibuk sangat di dalam 'office'. sekarang dah jadi surirumah tangga sepenuh masa. kemas rumah, buat laundry, masak dah selesai..jd kita ada banyak masa terluang. bolehlah menulis kan, dengan harapan duit nuffnang bertambah. kikiki. :-P

azam Januari 2014, nak buat entri-entri tertunggak 2013. hahaha! cerita basilah jawabnya. bye!


p/s: esok birthday umi yang ke 51. kakak tak dok nak buat kek ke umi. tunggu kakak balik raya cina kakak buat deh. love u very much, umi!

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat