Isnin, 17 Disember 2012

Cara untuk memulakan bisnes online

Salam semua! kali ni saya nak berkongsi cara untuk memulakan bisnes online. Saya selalu dapat soalan macam ni:

Salam. akak nak mula jual pavlova yang akak buat. macam mana ye caranya?
Macam mana ye nak promote produk kita melalui internet?
Suka tengok awak meniaga online. Boleh ajar saya tak?

Saya mula buat bisnes online ni pada tahun 2009. masa tu jual biskut raya, dan balang berhias. kemudian, saya tutup blog tu. sebab tak dapat sambutan. tak dapat pun customer secara online. semuanya offline, kawan-kawan dengan saudara mara sendiri je yang beli. hehe. kemudian saya jual brooch kartun, tahun 2010. pertengahan tahun baru saya mula ceburi dalam bidang masakan. bidang yang paling saya cintai! ok, ini dia cara dan tipsnya.

1. Produk. Tak kira meniaga online ke offline. mestilah kena ada produk. hehe. takkan la nak meniaga, tapi takde produk. kalau boleh, cari produk yang unik dan ramai orang suka. jangan jual produk yang dah ramai orang jual. sebagai contoh, tudung..tudung kan cepat keluar fesyen baru. janganlah tetiba baru nak jual fesyen yang outdate. kalau boleh, cuba juga grab peluang. sebagai cth, sekarang tengah femes durian crepe. walaupun dah ramai yang jual, tapi masih laku. jadi boleh cepat-cepat ambil kursus belajar cara buat yang betul dan jual. 

2. Ambil gambar produk. yang ni penting, sila usaha untuk ambil gambar produk kita sendiri. sebagai contoh, teringin nak jual kek. tapi ambil gambar kek orang lain. Saya selalu kena. orang ambil gambar kek saya pastu claim dia buat, untuk dapatkan tempahan. Saya dulu mula2 nak meniaga, sanggup buat pelbagai produk untuk ambil gambar. memang akan keluar modal yang banyak, hanya untuk ambil gambar. tapi bila kita jujur, insyaAllah akan pulang modal. bila curi gambar orang, tu dah dikira tak jujur. ye tak?

3. Bina blog. ini penting, sebab kalau buat carian google. akan keluar website blog kita. sangat jarang keluar link facebook kat carian google. kalau tak pandai nak buat, boleh upah orang buat. sekarang dah ramai orang ambil servis buat blog. dan kalau boleh, keluarkan sikit duit untuk design blog yang cantik dan menarik. jangan buat blog yang suram dan serabut. boleh menyebabkan orang takde mood untuk scroll dan tengok produk-produk jualan kita. konsepnya sama macam kalau kita pegi kedai, kedai yang cantik comel menarik lagi buat kita rasa seronok nak membeli, dari masuk kedai yang catnya gelap dan barang bersepah-sepah serabut.

4. Buka akaun facebook. Kalau boleh buka dua-dua. Fanpage dan akaun personal khas untuk berniaga. dari pengalaman saya, akaun personal lagi cepat menarik perhatian daripada fanpage. mungkin personal facebook buat pelanggan rasa lagi dekat dan senang nak berbincang dengan kita. Seriously, facebook sangat penting untuk berniaga online. sekarang semua orang ada facebook. sekurang-kurangnya, pada permulaan, kawan-kawan terdekat tau tentang perniagaan kita. jadi diorang boleh promote kat orang lain.

PENTING! kena ada dua-dua akaun. blog dan facebook. blog untuk carian google, facebook untuk promosi pada orang-orang terdekat pada permulaan. juga sila letak facebook badge di blog. jadi pelanggan yang datang dengan carian google, boleh ke facebook anda.

5. Advertise. Yang ni paling penting dalam perniagaan online. sebab kita sendiri yang kena iklankan, orang tak datang sendiri. Lain dari kedai nyata, bila kita buka kedai. orang sekeliling atau yang melalui jalan depan kedai kita, akan tau yang kita ni kedai. tapi kalau online, kalau kita tak promote, memang orang tak akan tau. cara iklan yang free, selalu shout kat facebook dan masuk blog sesiapa saja, kemudian iklankan blog kita. free tapi time consuming. cara iklan yang efektif tapi berbayar, buat facebook advertise atau iklankan di blog-blog yang popular seperti sepet88, cik epal, fatin liyana, namee roslan dan lain-lain.


Ini sahaja tips dari saya. senang je kan nak mulakan perniagaan online. tapi yang paling penting, kena berani! kalau tak berani nak tak cepat-cepat grab peluang, susahhhh...bila perniagaan dah semakin maju dan sebati dalam diri, cepat-cepat daftarkan perniagaan ya! jadi peniaga yang sah. :)

Akhir kata, bagi warga Kelantan yang inginkan kek yang cantik dan sedap seperti di bawah ni?


silalah ke blog saya Atiqah Homemade Chocolate. menyediakan pelbagai jenis pencuci mulut, kek kahwin, doorgift dan servis candy buffet. Hanya di Kelantan!

bye!

59 ulasan:

Granny Hani berkata...

Baru tau Tiqah ada blog..Salam singgah dari kak hani. Bab jual beli ni Kak hani tak nak jual, nak beli aje..Kek Tiqah memang best.

Fazlinil Irma berkata...

nak berjaya kena usaha lebih. lg2 kita yg xde kedai..

1 lagi rajin bg tester dkt blogger yg femes.. nti dorg promote produk kita. boleh dpt pelanggan dr sana.

:)

Fazlinil Irma berkata...

nak berjaya kena usaha lebih. lg2 kita yg xde kedai..

1 lagi rajin bg tester dkt blogger yg femes.. nti dorg promote produk kita. boleh dpt pelanggan dr sana.

:)

░♥si lampu neon♥░ berkata...

rasa nak pengsan tgk cantiknye kek tu :)

aini shahroni berkata...

nice entry, good imformation!

from ::Arkitek Hati::

-atiQah- berkata...

Granny Hani: waahhh kak hani pun ada blog. :)

Kak Irma: betul2. mcm yg kak irma buat, promote kat eyriqazz. tqah pun nak jgk buat mcm tu nanti. :)

Si Lampu Neon: hahaha over tau! happyyy blogger idol saya msk blog ni. :)

Aini: terima kasih aini. :)

Mizz Aima berkata...

assalamualaikum,,
saya baru shja join blog, blog sya jual pakaian wanita, beg, & lain2,,
saya hrp anda blh promote blog sya, terima kasih,,

http://younmeshoppingonline.blogspot.com/

sesiapa yg brminat nak beli tu boleh la p blog sya tu ok,,

Neena Ichiraku berkata...

camana nk wat blog?

SF Beauty Skincare - Sis Ana berkata...

Wowww sgt menarik tips yg dikongsikan tqah..akk pn biz online jgk.produk kecantikan aje.ye btul..klu kte jujur psti berjaya.silalh jenguk blog biz akk yer..hehe.
wwe.sfbeauty-sisana.blogspot.com

SF Beauty Skincare - Sis Ana berkata...

Wowww sgt menarik tips yg dikongsikan tqah..akk pn biz online jgk.produk kecantikan aje.ye btul..klu kte jujur psti berjaya.silalh jenguk blog biz akk yer..hehe.
wwe.sfbeauty-sisana.blogspot.com

Shuhaida berkata...

Salam.. selamat berkenalan dari saya.
Saya baru je nak berjinak2 dalam bisness online ni.

Terima kasih sebab sudi berkongsi tips yang amat berguna ni ^^

Kongsi Info "Dapat Pendapatan Bulanan RM10,000 berkata...

terima kasih kerana berkongsi info

Memey Fashion House berkata...

tips yg menarik. kalu nak cari telekung kanak2..leh dtg ke http://medantelekung.blogspot.com ye

Memey Fashion House berkata...

tips yg menarik. kalu nak cari telekung kanak2..leh dtg ke http://medantelekung.blogspot.com ye

Tanpa Nama berkata...

salam kak,
sy dri kelantan jgak, berminat nk buat online service ni. sy teringin nk buat cup cakes or muffin camtu. so do you think I should start getting offline customer first or online customer?soalan seterusnya, klu org order dgn akak, do u deliver to their house or they come n pick it up ur product? Thanks, here is my email: dallies09@yahoo.com.au
sangat bermakne klu akak bleh bgi tips. sbb sy sgt berminat nk niaga tp takde mentor or guide buat mase skrang.

Dalilla

fazley ayie berkata...

Huh~nak berniaga tpi xtau nak berniaga apa..emmm..macam mana ek???

Kapas valle berkata...

Nice sharing .. kalau nak cari kain cotton dari vietnam & blouse yang cantik, sila la ke http://kapasvalle.blogspot.com/

fiza azmi berkata...

tengkiu tiqah share tips tu.. kene followw ni coz kite bdk baru blajar.. huhu.. tumpang nak advertise kitenye fan page facebook.. www.facebook.com/comfywardrobe.. jemputlah like ye page kite tu.. :D

Top Niaga berkata...

terima kasih.
info yang sangat berguna :)

Tanpa Nama berkata...

Saya pun baru mula nak meniaga...mohon tunjuk ajar...http://ktbizz.yoshop.my....kamarizalkamarludin@gmail.com

Safura Makmim berkata...

terima kasih ye..info yg sangat berguna untuk saya yang baru je nak berjinak-jinak dengan bisnes online ni.tak sampai sebulan pun lagi.br je start 2minggu hehehehe

Miss Curiosity berkata...

Kalau nak buat bisnes online kena dapat certificate atau kebenaran mana-2 pihak tak? macam permit untuk berniaga?

-atiQah- berkata...

@miss curiousity:
utk permulaan, tak perlu apa2 permit lagi. tapi kalau memang nak buat secara serius, kena daftar bwh ssm. sekarang ssm bkn utk kedai nyata shj, online pun dah boleh. :)

yaya berkata...

tengs for infonya.. saya pn baru je strt biz online ni.. Jom la singgah saya kt http://brherbaresources.blogspot.com/
then klaw sudi like laa page fb skali.. terima kasih klaw sudi support saya.. have a nice day :)

nor shafina mohd din berkata...

Salam..tq tiqah for the inspired info..lagi satu tips banyakkan amalan rohani..mommy dah buat. it's worked!
http://norshafina.blogspot.com

nor shafina mohd din berkata...

Very Inspiring..tqvm atiqa..lg satu tips banyakkan amalan rohani. mommy dh wat..Alhamdulillah its worked..=)

anys berkata...

Sangat menarik..tahniah..jemput singgah blog saya http://anysidayu.blogspot.com saya turut menawarkan kelas belajr blog dan fanpage bisnes untuk yg baru nak berjinak-jinak dgn bisnes

Qiya Saad berkata...

Terliur tgk kek tu...

kasih rahmat berkata...

wow thanks anyway bagus perkongsian ni
http://agdaudr.blogspot.com/:)

kasih berkata...

wow perkongsian menarik terima kasih

kasih berkata...

terima kasih
http://agdaudr.blogspot.com/:)

ilham berkata...

Salam...

Artikel menarik yg dikongsikan oleh penulis, jika ingin mendapatkan idea perniagaan yg bernas, boleh berkunjung ke blog saya.

Lynne berkata...

Salam, artiket yang mmg sgt berguna untuk sy yang msh belajar buat online business.

Sila Like page saya ea, https://www.facebook.com/HeartfiliaWardrobe

Terima kasih (:

Kak Ros berkata...

Kak Ros pun nak belajar jual online.

nash fesyen

Shamirah Zulkifli berkata...

baca blog pasal nak start bisnes ni..memang seronok buat bisnes..hehe. follow kak tiqah.. ni blog sy. jemput singgah. beetlebugonlineshop.blogsppot.com

tbe.boutique@yahoo.com berkata...

Tips yg menarik...tq...sesiapa berminat tupperware boleh ke Tupperware warna warni (gmbar kedai kuning ungu)...tq admin!:)

tbe.boutique@yahoo.com berkata...

Tq...tips yg menarik dan hebat....berminat tupperware boleh ke facebook page Tupperware warna warni (gmbar kedai kuning ungu) dan blog kedaikuningungu.blogspot.
Tq admin!:)

Onlinebusiness berkata...

Tahniah. Maklumat berguna.

Tanpa Nama berkata...

nice info. tumpang lalu,ingin mencari tudung terkini. jom like this page =)
https://www.facebook.com/pages/New-SHijab-Collection/518169401598513?notif_t=page_name_change

Siti Saflina berkata...

Terima kasih atas maklumat sangat berguna ni, btw cantik gambar kek tu. :)

umi berkata...

Pada yang teringin nak berniaga tp tanpa modal brgn haji dan umrah, pakaian lelaki dan wanita serta kanak2 muslim sms or watsdup 0197777243 atau dptkn harga borong pilih 20 items campur2 dpt harga borong.so pilih yang u mampu jual utk asah skill berniaga.hargs borong slalu utk set tp yg ni pilih je apa saiz, n apa jenis..selamat berniaga

Anna Azam berkata...

Salam..Cantik Blog Atiqah ini.. Untuk sesiapa yang suka online shopping bag dan baju yang cantik2 dan murah jom singgah ke http://style-manner.com/
mesti kamu semua terpikat.. :)

Tasha Laing berkata...

WOwwww.. Kek tu nampak superbbbb sgt2x:D .. thank you for the tips kak :)

Asdawati Asad berkata...

Terima kasih atas perkongsian..
Sesiapa yang berminat produk SHAKLEE boleh ke www.facebook.com/anisyawardrobe.

mizzura berkata...

good info n good motivation atikah...sedapnye kek tu..

Miss Hidayah berkata...

nice info..

kalau ada sesiapa nk produk SHAKLEE..saya ada menjual TRIAL PACK utk sebulan mencuba..
range price RM70~RM 120...

http://mizzhidayah.blogspot.com

ilhamic berkata...

Panduan asas yang menarik berkenaan panduan bisnes online.

Diblog saya ada panduan detail bg memulakan perniagaan online, seperti penggunaan ayat pemasaran dll.

Tanpa Nama berkata...

Pencarian individu untuk menceburkn diri dlm perniagaan free store 3 in 1..
Tajaan secara percuma. Wasap call sms : 013 2552 704

Naza Al Sufi berkata...

Assalam..atikah,leh tlg ajar wat blog x

Manja Anakku berkata...

Tq sharing info yg amt berguna kpd org yg bru nk bertatih bisness online ni....jemput ziarah blog sy ye..;)

Manja Anakku berkata...

Tq sharing info ni..amt brguna utk org yg baru nk belajar brtatih dlm business online ni.jmput ziarah blog sy ye;)

Manja Anakku berkata...

Tq sharing info yg amt berguna kpd org yg bru nk bertatih bisness online ni....jemput ziarah blog sy ye..;)

90hanako berkata...

tqvm for the info sis...byk tlg saya yg bru nak start bisnes...jemputlah ke shop saya:)


https://www.facebook.com/pages/Kedai-Bag-Online-TRS/1385953751660879

rozainiredzuan berkata...

terima kasih atas perkongsian ilmu sis...

jemput ke my blog yg x seberape...
http://zaiinthehouse.blogspot.com/

Top Niaga berkata...

menarik perkongsian ni. sesuai untuk sape2 yang nak belajar berniaga

Syusya Yokoyuki berkata...

tenkiu,,banyak membantu saya,,sudi2 follow blog saya ye..http://bizonlinemasb17.blogspot.com/..kalo berminat nak beli vitamin biji aprikot,boleh mesej saya..tima kasih

nordin abdullah berkata...

artikel yang membantu sesipa yang ingin mula berniaga tanpa modal besar. view lah blog saya www.deankidscollection.blogspot.com

ak berkata...

perkongsian yang bagus. sangat membantu saya dalam perniagaan online.

zul berkata...

Salam. Tumpang iklan ye. Kami menjual pelbagai jenis beg,baju,produk kesihatan dan banyak lagi. Jom kunjungi website sy. Www.zulzshop.com

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat