Khamis, 18 November 2010

cara untuk jadi kaya

bagi saya, cumalah satu..iaitu pelajaran.. :) kalau takde pelajaran, takde ilmu..susah nak cari rezeki. nanti senang2 kena tipu kat orang. kalau ada pelajaran, ada ilmu..semuanya boleh, kan?


cuba lihat doktor, diorang belajar sangat susah. kalau orang2 biasa memang tak boleh nak belajar mcm doktor belajar. tapi, masa hadapannya, diorang boleh kumpul wang, sambil tolong orang ramai..


hehe, sebenarnya tqah nak ceritakan pengalaman tqah pergi rumah orang kaya, sepasang suami isteri doktor..


3 minggu lepas, pasangan doktor ni ajak kawan2 sekelas anaknya untuk camping kat rumah dia. rumah dia sangattt luas..rekabentuk mcm cottage di pinggir England.


anak pasangan doktor ni belajar kat sekolah abah. form 1. dia memang suka ajak orang datang, buat makan2, buat camping kat rumah dia. memang luass sangat rumah doktor ni. dia nak suruh budak2 ni belajar sambil berseronok. dia namakan kem 'National Geographic' untuk budak2 ni..



abah ajak umi dgn tqah pergi sama2. nak tgk anak2 muridnya. sampai kat sana, terus doktor Maznah jemput tqah sekeluarga naik. masuk rumah tu, terus wow! luasnyaa...




kat tepi pintu masuk rmh doktor ni, ada Al-Quran besar ni.. :)




doktor Maznah terus ajak ke belakanrg rumah dia. untuk makan2. sempat tqah tgk budak2 ni pakai kasut nak pergi explore kawasan rumah doktor. kat kawasan rmh dia, ada byk tupai, burung..siap ada sungai lagi..




tengok, luaskan?



doktor Maznah ke dapur sekejap. sambil tunggu dia, ajak umi bergambar sekejap. betul2 gaya rumah English kan?



tqah betul2 tertarik dengan yang ni. library kat ruang tamu rumah doktor maznah ni..hehe..esok2 nanti nak buat rmh mcm ni jugaklah..



pastu doktor Maznah ajak kami makan. budak2 dah makan. sedang mengadakan aktiviti exploring.



burung puyuh goreng.



nyummy!



lama gilak kami kat rmh doktor tu. sambil abah dan umi berbual. dua jam lebih kot. lepas solat maghrib, kami balik..hehe..




oh, sebelum buat entri ni rasa mcm nak tulis panjang-panjang je..tapi tiba2 dah takde idea. hehe..bye2!

•.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.•

8 ulasan:

εїз Cik Fasya εїз berkata...

umh dia mano tqah?meme luassss gila la..comei...

NUR AFFANDI berkata...

mcm kawan bapak saya jugak je,,,saya jumpa orang ader spm bleh kaya gak..ader srp pun kaya gak..sebenarnyer rezeki itu berada di mana2

♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠ berkata...

besttnyaaa docter tu .. :)

rzeki ada d mna2 .. yg pnting usaha ..dan mmpnyai tekad yg bt ... n cra pn kena btl gakss ... ^^

Jank berkata...

Alhamdulillah, nampak cool doktor tu, bukan senang nak cari yang kaya di dunia dan di akhirat

-atiQah- berkata...

εїз Cik Fasya εїз
kat pasir puteh iena..tulah, meme luas gilo..kagum oghe..hehe..sblm balik, dio siap suruh sign kat guestbook dio lagi..

-atiQah- berkata...

NUR AFFANDI
betul2..rezeki ada di mana2. yg penting, usaha.. :) cuma kalau ada pelajaran, mcm pemangkin utk kaya..hehe..

-atiQah- berkata...

♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠

betul2..sokong 100% hehe..

-atiQah- berkata...

Jank :
betul2..doktor tu mmg cool. sanggup ambik cuti utk masak2 kat bdk2, layanan dia mmg fisrt class..kagum sangat..hehe..

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat