Ahad, 5 Disember 2010

8th day in UK: Manchester

salam semua..


tqah nak kongsi jugak pengalaman tqah di Manchester. selain dapat cerita pengalaman, dapat jugak dijadikan diari diri sendiri..bila tua2 boleh bgtau kat cucu2, nenek masa hari pertama ke hari ke.. pergi ke situ sini..hikhik... :p



walaupun terjadi musibah di tengah jalan, tapi kami tetap teruskan perjalanan. sebabnya, kereta dah sewa..rugi sewa kereta untuk 2 hari, tapi trus nak balik ke Leicester. bilik pun dah sewa. jadi kami teruskan perjalanan ke Manchester, kemudian bermalam di Liverpool.


pertengahan jalan dari Leicester ke Manchester, kami singgah di Stoke. di Stoke ni ada kedai jual pinggan mangkuk. umi dgn abah memang minatttt sangat dengan pinggan. lebih2 lagi abah, mmg sgt berminat dgn sudu, garfu, pisau ni...tiap kali dia ke mana2, dia akan beli sudu atau pisau roti atau scoop aiskrim.. :)

nilah kedai pinggan pertama yang kami singgah.


pinggan mangkuknya semua cantik2.


time ni salji lebat sangat..sejukkk..


lepas 2 warga emas membeli belah, abang teruskan perjalanan. pastu jumpa satu tempat ski ni. turun sekejap nak ambil gambar..



tengokk..ada kereta satria neo..hehehe..



pastu pergi ke kedai pinggan kedua. factory outlet. kat sini mmg murah. cantik2 designnya. tapi tak beli pun, sbb byk yang dia tulis china bone. was-was. china bone tu tulang haiwan. bila haiwan tak disembelih, jadi bangkai. maksudnya haramm..haa, pergi check pinggan anda sekarang..beli pinggan pun perlu check satu2..susah betul sekarang ni..



selepas ke kedai pinggan ni, kami teruskan perjalanan..time ni la kami ditahan polis...huhu..dengan tiba2 je ditahan polis.. :-(


5 jam kami tnggu di RnR. bila abang dtg bawak kereta sewa, abg bwk kami ke stadium Manchester United..tapi dah malam, walaupun baru pukul 5 petang, kedai2 kat situ semua dah tutup.. :-(



ni pandangan stadium Manchester United. dari bahagian belakang. tau tak, stadium ni di celah-celah rumah orang je? kalau saya yg tinggal kat rumah2 sekeliling stadium ni, mesti tension tiap kali perlawanan bola berlangsung..



ni pulak stadium kat pintu masuk depan..



ni tugu yang ada depan stadium..seberang jalan, tapi tak nampak muka sape..hehe..



selepas round2 sekeliling stadium, abang nak bawak pergi makan..penuhhh sangat kedai makan halal. tapi saya lupa snap gambar. sbb excited tgk sekeliling, sambik tengah pilih nak makan kat kedai mana..


akhirnya, Afgan cuisine yg kami pilih! :)



pemandangan dari tempat makan restoran Afgan. kedai makan sekeliling jalan semua guna lampu neon yang warna warni. cantik dan meriah. bkn kedai makan je, kat sini byk jugak kedai jual pakaian, jewellery dan manisan India.. :)



menu di restoran afgan..



ni la makanan saya..mak aiii..banyaknya..kongsi 3 org pun boleh. ni saya kongsi dengan umi. siap tapau buat balik lagi..yang saya ambik, Kebab on Rice. makanan org lain, tak sempat nak snap sbb semua dah ngapp..lapar oiii polis tu punya pasal..


contohnya yang ni.. :P


selepas makan, kami bertolak ke Liverpool. untuk bermalam di Travel Lodge. tamatlah seharian yang penat dan mendebarkan..

•.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.•

1 ulasan:

tiha berkata...

banyaknya nasi tu...lapar lak...^__^

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat