Isnin, 31 Januari 2011

Perhubungan Jarak Jauh

kadang-kadang rasa sangat susah. bila masing2 jauh, asyik bergaduh ke memanjang..sbbnya, masing-masing inginkan perhatian, dan rindu. betul tak? sangat susah nak berjumpa. :'(


Alhamdulillah, sepanjang perhubungan tqah dgn mr alien yg hampir 4 tahun, kami tak pernah bergaduh sgt-sgt teruk. gaduh manja2 je. haha. kalau kawan2 atau family mr alien baca, mesti diorang cakap "byklah dio punya manja, kok celoh mano tok tau". :p


perangai tqah ni, tqah jns cpt menangis dan cpt sangat terasa. bergaduh sikit menangis banyak. bergaduh banyak menangis lagilah banyak. tak bergaduh pun kadang-kadang menangis. haha. tapi nasib baik, pergaduhan kami tak pernah lama. walaupun time bergaduh tu saya menangis macam orang mati laki, esoknya boleh je saya cakap gelak-gelak dgn dia. kawan2 yang tgk saya ni mcm orang yang tak betul dah. hehe. sebabnya, saya dgn dia walaupun bergaduh tak pernah serius. walaupun kadang2 saya marah dia, dia marah saya..lepas bergaduh tu terus lupa..hehe.. :)


selama hampir 4 tahun ni, kami tak pernah ada perhubungan jarak dekat. kecuali untuk sebulan cuti semester. hehe.


Bermula hubungan - ketika tu saya berada di UiTM Dungun. mr alien upper 6. zaman sekolah time ada depan mata dulu takde pulak nak sms, call sume tuh..bila duk jauh barulah nak berbaik2..mengada-ngada dia kan? hahaha. (padahal saya yang start msg2 dia)
awal perkenalan



Tahun pertama - time ni baru rasa nak bergaduh. hehe. sbb awal2 kan sopan lagi. perangai sebenar pun tak semua ditunjuk. lebih kurang selepas 6 bulan berhubungan baru kami mula bergaduh. awal2 ni sume benda saya sensitif. dia silap sikit pun saya sensitif banyak.
tahun pertama



Tahun kedua - time ni memang kami kuattt sangat bergaduh. dalam tahun kedua nilah Mr Alien dah dapat tawaran SPA. kat kolej radiografi di JB. saya pulak time ni semester 4,5 kat uitm dungun. zaman ni memang sangat penat. saya ada 3 kelas praktikal. kitchen, serving dan housekeeping. 2 hari dalam seminggu mesti balik tengah malam. pkl 1 pagi baru mandi. sangat penat n sibuk. Mr Alien selalu cakap saya takde masa untuk dia. dia merajuk. saya marah-marah. kuat pulak tu. bila teringat balik, memang rasa bersalah sangat n malu dengan diri sendiri.. :'( saya ingat lagi, saya pernah jerit-jerit kat dia. habis kawan2 tau. kalaulah saya jadi dia, saya tak dapat bayangkan mcm mana perasaan saya time tu. tapi dia tetap maafkan saya.. :'(
tahun kedua



Tahun ketiga - tahun ketiga, Mr. Alien dah masuk tahun kedua di JB. dia mula sibuk. saya pulak dah sambung degree. time 1st sem saya ambik degree, saya ada byk sgt masalah. dengan tak semangat nak belajar, masalah persekitaran n mcm2 lagi. time ni, Mr. Alien pulak sibuk. dia balik kls pkl 6 petang. mlm tu pukul 8 mlm dia dah tido. mmg siyes takde masa. saya selalu merajuk, menangis-nangis. hari-hari. hari2 jugak dia pujuk. hari2 jugak dia marah2 saya. yelah, org tgh penat saya pulak merajuk... bila fikir balik, mcm ni lah yang dia rasa ketika tahun kedua perhubungan kami. what you give you get back. hukum karma. kan?
tahun ketiga



Tahun Ketiga ++ - Alhamdulillah, selepas melalui saat2 getir, hubungan kami semakin baik. dah takde marah-marah selalu. dah takde bergaduh yang panjang-panjang. ketika saya berada di semester 4 degree dan Mr. Alien pun semester 4..Alhamdulillah.. :) bila ingat balik, betapa tak matangnya saya. bila waras mmg fikir mcm tu..tp bila gaduh nangis balik..haha.. :p
tahun ketiga ++



sepanjang perhubungan kami, yang paling susah ialah nak berjumpa. saya nak ke tempat dia, memang dia tak bagi..sbb dia cakap risau dengan keselamatan pastu mulalah dia membebel.. :')



kalau cuti, memang selalu tak sama..mcm semester lepas, dalam 4 bulan tak jumpa..last2 jumpa hanya untuk 2 hari..tapi 2 hari pun lebih baik dari takde kan? :')



insyaAllah jika dia jodoh saya, semoga kami tak berjauhan lagi dah. memang time bercinta mcm ni manis bila berjauhan. tak caye? bila lama tak jumpa, pastu jumpa memang sangattt manis. dan saya biasa dengan perhubungan jarak jauh sebab kami pun bermula dengan jarak yang jauh.. :)



Ya Allah, Kau satukanlah kami satu hari nanti. Semoga dia jodohku sehingga ke akhir hayat Ya Allah..Amin.. :)




p/s: 24/2/2007 - 24/2/2011 ada apa2 istimewa yang saya boleh lakukan dengan jarak yang jauh ni? :')


semoga akan ada berita baik buat saya pertengahan tahun ni. :')


14 ulasan:

aima in luv berkata...

aima pon long distance relationship...
alhamdullilah semua baik2 aje,,,

aima doakan hubungan korang kekal smpai bila2.. ^_^

cik ETTY berkata...

samela kite tqah
PJJ ;D
byk cabaran & dugaan! hu3.
hope bahagia pah anak cucu deh ^__^
korang Sweets ;)

ayu jazari berkata...

tqah n kamal sweet sgt..haish tringat zaman dulu2..kehkeh..kelakar sgt..h0pe tqah n kamal kekal sampai bile2 k..amin :)

-atiQah- berkata...

aima in luv: yg penting dlm LDR ni kita kena jujur kan? :) terima kasih aima..

-atiQah- berkata...

etty:
hehehe etty..btul2..byk cabaran n dugaan..
semoga etty pun bahagia ke anak cucu..
terima kaih byk2.. :)

♥CIK SHA♥ berkata...

akak pun LDR jugak..hubungan kami dah masuk 6 tahun..betul..bile jauh2 ni ade je menda nak wat gaduh..tapi gaduh jap2 je la..akak pun mcm tqah..kuat nangis..sendiri yg cari pasal sendiri yg nangis..huahuahua..macam lawak pulak..


semoga tqah bahagia dengan pasangan tqah dan jodoh berkekalan sampai akhir hayat..amin..^_^

-atiQah- berkata...

ayu:
hehehe..zmn2 dulu ayu, dilah, nani lah hok duk dgr luahan oghe.. :) sweet jah zaman2 tu..hehe..

-atiQah- berkata...

♥CIK SHA♥:
akak lagiiii lama..dh 6 tahun.. :) btul kak, PJJ ni selalu je gaduh..motif utama sebenarnya nak perhatian, sbb jrg jumpa kan..berhubung melalui sms dgn call je.. :) tp sebenarnya bila lama tak jumpa mcm tu, sweet sgt kan.. :)

hahaha..tulah kak, sendiri cari pasal sendiri nangis..bkn nangis biasa2 tuh..nangis siap meleleh hingus menitik air mata byk2 pulak tuh..hehehe..

terima kasih..semoga akak juga kekal ke akhir hayat.. :)

εїз Cik Fasya εїз berkata...

ahaii..sonok baca kisah ore bahagia neh..

PJJ ni mmg xbes.tp skali jumpa,mak aihhhh..

mcm ore,kalu jupo,parents dia ade,pedulik ape kn...dk tepekkkk jugak.parents aizu seb baik faham..siap oyk lagi..ala,sian korg xleh kua datim..hehe..

semoga bahagia tqah nga kamal!

-atiQah- berkata...

iena:
tp oghe masa cuti pun jrg bleh jumpa..sobs sobs..sbb dia cuti sgt jrg, ado komitmen ke family lg..oghe pun kalu tubik hri2 pun umi bunyi jgk..hehe..

yAnZ berkata...

long distance relationship :)

haah, bila lama tak jumpa, then jumpa, mmg manis. sgt~ :"D

me suya berkata...

Tiqah kj, nayway.. hope u will be happy always with mr alien.. heheh tak sabar nak tgk KJ kawen^^..

P/s: Kj, hari ni suya, bos n mira pergi tengok baby khairiena..super duper comel^^.. bilo kito nk jupo ni.. nk bg duet xbg2 pun lagi^^ jgn ingt oghe lupe dess.***wink wink

[z@ck] berkata...

wah..bagusnya.still standing huh? semoga bahagia hingga ke anak cucu =)

Hunny Kitty berkata...

semoga jodoh kamu berkekalan...Amin

ai ngan bakal hubby ai pun nnt lepas kawen terpaksa berjauhan.

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat