Selasa, 21 September 2010

Masak-masak: Crisp chocolate cookies

sebenarnya ni biskut snow almond, tapi tqah tukar jadik resepi tqah sendiri, sebab dalam lab hari tu, tqah ada buat biskut butter..senang jek.. :)


bahan-bahannya


bahan-bahan biskut:
~ 300 gm tepung gandum
~ 250 gm mentega
~ 50 gm serbuk badam
~ 65 gm gula castor
~ 2 sudu kecil esen vanilla


cara-caranya:
1. putar mentega dan gula.
2. masukkan esen vanilla.
3. masukkan tepung gandum dan serbuk badam. uli adunan sehingga menjadi doh. tambahkan lagi tepung jika adunan masih tidak menjadi doh.
4. terap doh menggunakan cutter atau bentukkan sendiri mengikut bentuk yang diingin.
5. bentuk biskut jangan terlalu besar, sbb bila dicelupkan dengan coklat, akan jadi lebih besar.. =)
6. bakar biskut pada suhu 180 C dan bakar selama 5 minit.
7. biarkan biskut sejuk seketika.

ni tqah bentuk sendiri dengan tangan..sebab tu buruk.. :p


rupa biskut selepas dibakar..tp gmbr buruk.. :(




bahan-bahan topping:
~ coklat masakan (tqah guna coklat compound Beryl's yg tqah guna untuk buat coklat)
~ bread crump

cara-caranya:
1. cairkan coklat menggunakan teknik double-boiler. boleh juga cairkan menggunakan microwave dlm satu minit, tapi jangan terlampau banyak.
2. celupkan biskut di dalam coklat yang cair tadi.
3. gelekkan biskut di dalam bread crump.


gelekkan di dalam bread crump =)


siap! :)



bye! ;)

•.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.•

1 ulasan:

Teha Nur Fateha berkata...

rajinnye tqah buat..nanti boleh tyr resipi ni...hehehe

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat