Ahad, 21 Jun 2009

tips penggunaan perfume

I LOVE PERFUMES!

saya adalah seorang penggemar perfume..
bila tgk perfume di depan mata, mesti akan 'gila'..

kenapa saya seorang penggila perfume?

1. kerana saya suka baunya..walaupun kadang2 saya berbau busuk (malu2) sbb berpeluh terutama ketika bekerja, tp saya sukakan bau yang wangi..

2. kerana saya suka mengumpul botol2 perfume yang menarik.

sebenarnya, saya baru bermula menjadi penggemar perfume ketika awal tahun 2009 ini..selepas terpengaruh dgn kwn saya, NURUL..

setiap kali saya melihat katalog avon, saya pasti akan berpuluh2 kali belek kat kawasan perfume. ya! hanya avon! setiap kali ada promosi untuk perfume, saya pasti akan tersenyum lebar.. ;-p saya xmampu nak beli perfume yang berjenama..hehehe..bg saya, perfume avon pun dah cukup hebat.. ;-)

koleksi perfume saya~ hampir semuanya avon..

apabila kawan saya, NAJIHA menjual perfume original rejected, dgn sendirinya saya menjadi gila melihat perfume2nya tanpa berkelip2 dan memegangnya tanpa ingin melepasnya seperti sedang melepaskan rindu setelah 20 tahun tidak berjumpa..

akhirnya, saya telah membeli dua botol perfume yang paling berharga bagi saya, ANNA SUI-SECRET WISH dan GUCCI ENVY ME

anna sui-secret wish (kerana saya ini adalah kawan najiha, dia telah memberi diskaun yang tersgt kaw!)

gucci envy me 2

kesayanganku

OK, DI SINI TERDAPAT SEDIKIT TIPS2 PENGGUNAAN PERFUME YANG SAYA TAHU:

1. untuk haruman tahan lebih lama, semburkan di nadi2 seperti pergelangan tangan, celah siku, celah lutut, celah dada dan juga di leher.

2. jangan 'genyeh2kan' perfume selepas di sembur, biarkan ianya kering sendiri kerana jika 'digenyeh', ianya akan berbau busuk apabila terkena air.

3. boleh juga semburkan perfume dari atas kepala, kerana ianya akan jatuh ke seluruh badan.

4. juga boleh juga halakan semburan perfume ke kipas, utk berbau di seluruh badan.

5. jgn pilih wangian yang 'manis' ketika musim panas, kerana ianya akan cpt berbau tengik.

6. simpan perfume di tempat yang gelap, jgn biarkan ianya terdedah dengan matahari kerana ianya akan mengurangkan kualitinya.

7. akhir sekali, jgn tamak dengan membeli pelbagai jenis perfume dalam satu masa, kerana jika ianya disimpan terlalu lama, kualitinya akan berubah.


adakah anda tahu perbezaan antara PARFUM, EAU DE PARFUM, EAU DE TOILLETE, EAU DE COLOGNE?

PARFUM - wangiannya tahan plg lama..mgkin dalam 12 jam. mengandungi 15% - 40% pati.

EAU DE PARFUM - wangiannya tahan dalam 7-8 jam. mengandungi 7%-15 % pati.

EAU DE TOILETTE - wangiannya tahan antara 4-6 jam. mengandungi 1%-6% pati.

EAU DE COLOGNE - wangiannya tahan dalam 1-3 jam. mengandungu 1% - 6% pati.


ok..sebenarnya2 minat terhadap perfume ini datang dari siapa?




kepunyaan abah
kepunyaan umi



buat masa sekarang, saya amat mengidamkan kedua2 perfume ini, ada sesiapa yang bersimpati terhadap saya?? =D



p/s: saya sengaja letakkan bunga di belakang untuk menambahkan kesan dramatik..ceh! poyo! :-p

6 ulasan:

iqafi berkata...

wah jelesnye tgk tiqahnye perfume...hmmm,besday akak dah nk dekat ni..nanak adiah perfume..hehe

-atiQah- berkata...

hehehe..perfume murah je kak..perfume avon...hehehe...tp baunya best! kak..nanti tqah bgtau yg teristimewa suruh dia hadiahkan perfume ye..hehe..

iena88 berkata...

bestnye tqah..
nk ugak....
hehe..

khairul onggon berkata...

wah... samalh kite... hehehe... minat CK Be, Dunhill Desire Blue bla bla bla..

eppoo berkata...

tiqah. ade award utk kamu. nanti amik la deh

.::: Princess MOMOY :::. berkata...

momoy pun giler perfume mcm awak dear =)

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat