Selasa, 1 Mac 2011

saya patut bersyukur

ini adalah rentetan dari entri sebelum ni..



huhuhu..malu tau tulis entri mcm tu.. :P TERIMA KASIH sangat2 kepada semua yang komen..sampaikan lecturer saya pun komen, segan tau miss.. :'> kata2 korang menaikkan semangat saya.. :')

okay2, sebenarnya entri tu untuk meluahkan apa yang saya rasa..betul, kadang2 saya tulis mcm tu..orang yang tak pernah rasa, tak akan faham. orang cuma akan kata, "dah kau makan banyak sangat, mestilah gemuk".. :P

jadi orang gemuk ni, ada sedikit dugaan. hehe. tapi bergantung kepada orang tu nak menempuh dugaan tu macam mana...cuma saya ni, jenis lembik dan sensitif..dugaan kecik pun rasa mcm besar..hehehe.. :P

saya selalu diperli sebab tubuh badan saya ni. kalau orang tua2 yang cakap,
amboiii...besarnya anak KJ ni
..tu mmg dah biasa dengar dah..tapi kalau orang tua2 ckp mcm tu, memang tak terasa sebab kenyataan. saya sengih je lah..


tapi yang betul2 terkesan di hati, time PLKN dulu..ada sorang bdk lelaki tu, suka sangat menghina saya..saya berjalan pun dia mengata..sedih betul..


pastu, bila masuk universiti pun, kawan saya sendiri pun suka mengata saya. yg ni memang sangat sedih. T_T


kalau time praktikal, lagi sedih..diskriminasi..saya diperli, dan bos berat sebelah..yang ni lagilah sedih.. T_T



sebab perkara-perkara yang lampau, saya jadi tak puas hati mcm tu. bukan bermakna saya tak bersyukur, tapi kadang-kadang memang terdetik dalam hati macam tu. memang orang boleh je cakap, kalau tau gemuk, kuruskanlah badan..tapi semua tu bukan senang..saya tak akan merungut kalau saya tak usaha, saya dah cuba..tapi mungkin Allah masih tak mengizinkan..insyaAllah, saya akan terus berusaha..


saya Alhamdulillah, bahagia dengan kehidupan sekarang. pelajaran saya berjalan dengan lancar. ada keluarga yang baik. hidup senang, tak perlu sangat bersusah. :-) saya tak cacat, saya boleh lakukan semua perkara yang saya sukai. Ya, saya patut bersyukur..


tapi, kadang-kadang memang rasa merendah diri. macam mana ye? :'( dari segi bercakap dengan orang, saya dah cuba usaha. saya mula belajar untuk bercakap di hadapan kelas. saya mula jawab jika lecturer tanya. itu sedikit perubahan yang baik bagi saya. :') tapi, saya betul2 sangat rendah diri kalau Mr Alien bawa saya jumpa keluarga dia. saya sangat malu, dan saya rasa saya tak dapat banggakan dia.. :'(



p/s: tak dapat bygkan bila hari bahagia kami menjelang. hari pertunangan dan perkahwinan. mesti saya nampak tak cantik. :'(


9 ulasan:

teha berkata...

yup kite pun peasan tqah dh semakin berani jwb soaln dlaam kls kalo lec tny. kite pn nk gak try jwb tp x terkeluar.msh ragu2..tlg ajr sket cmne nk jd confident.hehehe...

me suya berkata...

Kj...
its ok dear.. i know how do u feel.
Suya pernah merasai.. an even now, gemuk jugak kan.. Tapi, take it positive.. tak yah nak fikirkan orang.. Just do better for those yg masih support kita.. InsyaALLAH, xelok kat sifat lahiriah, tak bermakna kita tak ada keistimewaan lain..

p.s: Syukur dgn hadirnya insan2 yg menyayangi.. PAsal hari bahagia, insyaALLAH.. Ade benda lain akan buatkan kita berseri.. Enough with the supports dear.. Good luck

m!sZ zAL!nA berkata...

apa nak dimalukan?? kta patot bangga dan bersyukur. jgn asyik pandang pada yg lebih cantik dr kta tp pandanglah pada mereka yg dilahirkan tdk sesempurna kta. bukan suruh menghina tp akak nak tqah bersyukur. tqah dah tgk akak kan?? camner? tp akak hepi ngn diri akak sbb kta segala2 lebih dr mereka tau xD

Nur Farah Hani berkata...

semua manusia dilahirkan ngan kelebihan ngan kekurangan sendiri.. ada baik ada buruk.. ada lebih ada kurang... how to says ya...

sempurna tak semstinya bahagia.. tak semetinya dapat apa y kita mahukan.. dalam kesempurnaan tu tetap juga ada kekurangan.. just believe on mee..

and dalam kekurangan tetap ada kelebihan..

walau fara tak pernah rasa btul2 apa yang awak rasa tapi fara rasa
dari sudut kekasih ataupun tempat bergantung.. fara rasa awak lagi beruntung dari fara.. you got everthing .. you reti buat coklat (hehehe ingat fara lagi tak?? one of y nak coklat free tu.. ) fara lak reti makan jerk.. you reti cari duit sendiri.. fara cuma reti habiskan duit jerk.. you pernah melancong overseas right.. fara?? tak pernah..

and the most is..you da ada seseorang ntuk bergantung harap right.. aka you kekasih tu.. tapi fara takader.. but to be honest fara takder rasa nak kurang ker haper.. heee..(sesekali ada la jugak tapi tak lama) not berlagak atau bangga ngan diri sendiri just i`m thingking that kita kena menghargai diri sendiri then baru orang akan hargai kita..

life is full with hapiness, joy and laughful.. just let the people who make you feel down goes.. anggap cam angin jerk.. sesekali menyapa.. hilanglah dia..

eheh panjang la pulak..;p

bella berkata...

asalkan awk ade hati yg baik dh cukup..awk ley banggekn mr alien ngn hati yg baik n mulia..kalau dimate manusia kite mmg nmpak xsempurne..lagi2 kalau org yg suke mengate tu..die pk die hebat sgt ke..die pn hamba ALLAH..org2 camni dorg dpt dose kite dpt pahale..so abaikn mereka..xley g jauh pn org camni..EQ rendah..org lain pn xrespect..n yg paling pnting biar kte mulia di mate ALLAH..tu lagi memberi kebahagiaann..:)

n psl mr alien tu..kalau die terime awk seadenye knp awk nk pk bukn2 yg awk xdpt banggekn die..sedgkn die sgt berbange ngn awk..cian die tau..die mesti sedih sbb mesti die pk awk xcayekn die..lagipun psgn yg kte nk seidup semati adela psgn yg ley terime kekurgn kite..in this case awk bertuah sbb dh jmpe org tu..jadi hargai die sbb die ikhlas terime awk..n jgn mempersoalkn bnde yg die xpenah persoalkn..kire cam awk xpercaye die..jadi awk just jadi who u are:) sorry terpjg lak..huhu

mr.panda berkata...

C'mon tqah cheer up.

Bak kata Thomas Jefferson

"Determine never to be idle. No person will have occasion to complain of the want of time who never loses any. It is wonderful how much may be done if we are always doing."

p/s: Tqah perfume bila nak bleh ni? Hehe.

mr.panda berkata...

ooo ye lupa. ada laman web yang mungkin leh membantu tqah untuk yakin sepertinya. sususejat.com.
bukan memperli kerana dia lagi dashyat dan yang menkagumkan lihat la apa yang dia dapat sekrang. baca dari mula. hisyam kagum dengan dia. sekrang pun cuba untuk sihat seperti dia.

anNaqia berkata...

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya beserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah ia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia dengan berkata: “Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)”. [Al-Ahqaf : 15]

εїз Cik Fasya εїз berkata...

tqah..jgn gni..
ish...hati baik lg ok kan.wajah, fizikal xpenting..tgk ore..smp abah aizu tny ore,nape nk kt anak dia.padahal ank dia,hitam, gemuk..gane ore nak..

jwapan ore senang je..xtengok luaran..tgk hati dia je.

terus abah dia diam..

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat