salam semua...hari ni tqah nak kongsikan resepi cheese tart yang sangat mudah..
ni tqah buat time kat UK hri tu..
bayangkan, cheese kat sana cuma 50penny, sama dengan rm2.50..
kat kita ni 250gm rm10++..
gila betul tgk cheese yg mcm2 jenis kat sana..
okay, ini dia resepinya...... :)
p/s: maaf gambar buruk..ada satu gambar ni je dlm simpanan..
ni tqah buat time kat UK hri tu..
bayangkan, cheese kat sana cuma 50penny, sama dengan rm2.50..
kat kita ni 250gm rm10++..
gila betul tgk cheese yg mcm2 jenis kat sana..
okay, ini dia resepinya...... :)
CHEESE TART
PASTRY
160g butter
80g gula castor
1 st vanilla esen
sedikit garam
1/2 biji telur
250gm tepung gandum
Cara:
1. Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
4. Tekan doh pada acuan tart.
5. dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan...bakar 180 degree Celcius selama 15 minit. Sejukkan dan lepas tu isi fillingnya dan bakar lagi selama 10 minit.
Filling cheese tart
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg
Cara:
Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
Picitkan cream cheese di dlm tat shell..
Nota:
Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak
PASTRY
160g butter
80g gula castor
1 st vanilla esen
sedikit garam
1/2 biji telur
250gm tepung gandum
Cara:
1. Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
4. Tekan doh pada acuan tart.
5. dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan...bakar 180 degree Celcius selama 15 minit. Sejukkan dan lepas tu isi fillingnya dan bakar lagi selama 10 minit.
Filling cheese tart
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg
Cara:
Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
Picitkan cream cheese di dlm tat shell..
Nota:
Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak
p/s: maaf gambar buruk..ada satu gambar ni je dlm simpanan..
3 ulasan:
nanti raya cik KJ kena buat yer..raya ke 3 SUya nak pergi makan.. nak buat sendiri adalah malas
sedapnya cheese tart.
says suke sumer makanan yg ada ingredient cheese kat dalamnya.
Catat Ulasan