Rabu, 26 Oktober 2011

perkataan yang dirosakkan dan kononnya 'cool'.

Baru saja terbaca blog budak sekolah. baru form 3. Menyampah dan meluat. haha. tak salah budak-budak sekolah nak berblog, tapi geli-geleman bila diorang post pasal cinta hati. macam dah jadi laki bini. Satu lagi yang saya menyampah bila baca blog budak-budak/status facebook budak-budak sekolah, ialah gaya bahasa yang diorang guna. Benci betul dengan perkataan-perkataan yang diubah, kononnya nampak cool lah perkataan-perkataan macam tu? -__-


1. awesome = ohsem
2. lagi = lgiy
3. kak = kc



ohhh..tiba2 saya mcm takde idea. nanti kita sama-sama update dari semasa ke semasa. :P


kesian cikgu BM sekarang ni. penat-penat mengajar tapi anak murid tak guna pun bahasa melayu yang betul. saya kadang-kadang tak faham, kenapa perlu dieja dengan huruf-huruf yang mengarut ni ye? contohnya, lagi jadi lgiy. kalau nak cakap jadi singkatan, tak...ada sesiapa boleh bagitau tujuan sebenar? 



p/s: Saya tak tujukan kepada semua budak sekolah, hanya sesetengah yang merosakkan bahasa, maksudnya mengubah pelbagai ejaan, bknnya singkatkan..itu yang menyebabkan saya sangat geram dan menyampah. :-P


9 ulasan:

Amirah Su'aidah berkata...

lagi jadi lgiy?? mcm pelik je.. kalau nak singaktkan pun.. guna la 'lg' .. 'lgiy' tu ejaan pelik betul

RazFiRa berkata...

alamakkk slalu tergune ohsem

hehehehe

nurdani berkata...

saya tak suka bahasa budak2 sekarang yang sangat2 lah sukar untuk difahami.

me suya berkata...

kadang-kadang suya guna gak ejaan singkat.. salah ke kaja? Huhuhu Tapi bukey perkataan tu la..

-atiQah- berkata...

@amirah: itulah..mksdnya diorg bkn singkatkan, tapi diorg ubaha ejaan utk nampak lg cool.. tu yg saya tak suka..hehehe..

-atiQah- berkata...

razfira: kwn sy pun ramai yg guna. hehe. tp mati2 dulu sy xtau ohsem tu apa. :P hehe..

-atiQah- berkata...

urdani: betul2..susah nak faham. kalau ubah sikit2 takpe. ni mengada2 nak ubah ejaan. cthnya mcm yg sy tulis di atas. lagi atau lg pun ok, ni lgiy..motifnya?hehe..terbebel pulak.. :P

-atiQah- berkata...

suya: perkataan singkatan tu dibenarkan. hehe. hk ore xsuko style bdk2 loni menulis. over. haha.

Penoreh Getah berkata...

mlm tadi ada tgk tv3 ttg isu penggunaan bahasa yg sudah jauh menyimpang....kasihan anak2 sekarang..makin rosak bahasa...seiring dgn rosaknya akhlak dan harga diri

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat