Sabtu, 1 Mei 2010

antara maktab, politeknik, uitm dan matrikulasi...yg mana lebih elok?

Assalamualaikum...

dah lama saya tak update blog...sgt2 tak sempat.. T_T


ni untuk adik saya..

sekarang ni dah 2 tawaran yg dia comfirm..

1) matrikulasi kat Gambang

2) asasi undang-undang di UiTM


pastu, yg tggu untuk interview:

1) maktab sebagai cikgu muzik sekolah rendah (adik ada masuk brassband sejak form 1-5)

2) politeknik untuk kursus penyelenggara pesawat (kursus mcm mana ni ya)


kalau adik dapat 4-4...katakanlah ye..kalau dpt semua, boleh bagi cadangan sikit tak? untuk sy rekemenkan kat adik.. :-)


•.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.• •.★*... ...*★.•

7 ulasan:

nEa FleriDa berkata...

salam, hye atiqah :)

sye pljr mktb pguruan, so, ofkos sy ckp mktb ok kn.. sbb pe? bg sy sbb kita dh konfem dpt keje n keje yg kita dpt tu mmg btul2 bjsa untk anak bgsa.. n 1 lg.. xde ptptn..tu yg plg best.. heheh, tp dgr ura2, ambilan mktb seterusnya nnt xkn dpt elaun mcm ktaorg dpt dh.. dyaorg m.be dkira ptptn.. ntah gk~~

tp yg lain2 pon ok jgk.. ikut minat dye lah yer...

butterfly berkata...

for me..
baik ikut minat dia..

kalau dia tak tahan dengan tekanan..
jgn masuk matrik..coz..tekanan kat sana mmg hebat..

kalau dia minat jadi cikgu..
maktab tu mmg baguslah..

tapi..kalau x masuk maktab..ada degree or dip dr ipta @ ipts..
still boleh jd cikgu jugak..

apa pun..bergantung pada minat dia..

:)

fatt berkata...

salam cik atiqah..
rasa pilihan no. 2 dan no. 4 adalah terbaik.
tak silapnya no.4 tu bhgn aeronautik(yeke ejaan..huhu~) adalah bidang yg ramai org tak expose,tp bila kerja gajinya sgt lumayan.belajar hingga ambil lesen engineer kmdn bole join mana2 syarikat flight dlm/luar negara :)

farysa berkata...

bagi farysa,
sbgai bdk mtrik tp uia la
better buat foundation pnye
sbb tu dh knpemkn kos kite
klo mtrik sgtlah ssh

hang_lipur berkata...

ni nasehat dr akak yg dah lama abes blajo! hehe

bg akak, matrik tu buang masa jer.. tak lps, then takleh g mana2.. membazir!kalo let say dpt matrik uia ker.. ok jgk.. at least dah sblh kaki masuk U dah.. and asasi undang2 tu poon kira dah masuk sblh kaki jgklaa kat U. itupun ok!

and poli poon ok.tp tu cuma kursus ek? ker diploma?

and maktab, tu sbb kalo dia minat.. and nak jadi cikgu akak nak tekankan biarlaaa ade minat nak jadi cikgu! jgn jadikan cikgu as kerjaya but rasa tanggungjawab nak mendidik anak bangsa.. kalo buat cikgu as kerjaya... akak rasa baik takyahlaa adik awak jadi cikgu tu... bukan senang ok!

aper2 poon kene tny adik awak, dia minat kat mana.. itu yg penting! sbb skrgni dia yg nak blajar.. bukan org lain... kene igt tu...

chykeenzachary berkata...

sy pilih no 2.sbb sy nak amik asasi undang2 di UiTm tpnye...tak terpilih pula.sedih...

ok.terpulanglah pd adik awak k..lau masih cintakan ilmu, lupakan shj maktab tu.pergi belajar lg.

yg len2 sume org dh komen kan..
matrik=stressfull gile.sume org ckp cmtu

acHap~ berkata...

salam.

saya baru baca post ni sebenarnya. n all d comments above.

sebenarnya, saya kurang bersetuju bila orang kata matriks membazir masa.

kalau nak kata tekanan, semua tempat ada tekanan. even sekolah pon.

nak kata susah? saya bukan nak bangga diri, tapi orang yang terpilih untuk memasuki matriks, sememangnya ada kebolehan untuk menghadapi pembelajaran di matriks. syllabus, semua based on spm, tp ada la tambahan sikit. student2 yang xlepas matrik tu semua, salah diri diorang sendiri. bukan sbb subjek yg susah, tp sbb dorg yg main2.

saya agak kesal la dgn mentaliti masyarakat, yang mengatakan matriks membazir masa. mungkin mereka bercakap atas dasar pengamatan, bukan pengalaman. don't judge a book by it's cover.

saya hanya menyuarakan pendapat. ^^

jom kongsi link anda di sini! =)

HeartBeat